Min farmor tycker om att baka och ingen blir gladare än jag.
Är trött på köpebröd. Frökusar, lingongrova, skogaholmslimpa, pågenlimpa osv.
Igår fick vi Rågkakor, så dagens frukost blev smörgås med herrgårdsost och gurka.
Med en STOR kopp te till.
Det här behövs till 4 st:
50 g jäst
25 g smör eller margarin
3 dl mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
3 dl rågsikt
2 dl fint rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
Ugn: 225°
Gör så här
1. Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölk
och vatten och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills
jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, sirap, rågsikt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra
bitar. Rulla bullar och kavla eller platta ut dem till runda kakor, 20
cm i diameter.
4. Ta ut ett hål i mitten och lägg rågkakorna på en plåt
med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och låt jäsa övertäckta i 30
minuter.
5. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
JUM
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar