måndag 22 oktober 2012

Farmor

 


Min farmor tycker om att baka och ingen blir gladare än jag. 
Är trött på köpebröd. Frökusar, lingongrova, skogaholmslimpa, pågenlimpa osv. 
Igår fick vi Rågkakor, så dagens frukost blev smörgås med herrgårdsost och gurka.
Med en STOR kopp te till.
Det här behövs till 4 st:
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
3 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
Ugn: 225°
Gör så här

1. Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, sirap, rågsikt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar. Rulla bullar och kavla eller platta ut dem till runda kakor, 20 cm i diameter.
4. Ta ut ett hål i mitten och lägg rågkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. 
JUM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar