måndag 5 mars 2012

Soppa

Det blev kräftsoppa till middag på söndagskvällen. Slurp. Inte en droppe kvar i grytan. Barnen doppade bröd och sög upp det sista. Det är väll ett gott betyg?

Jag hade:
12 kräftor (Går även att använda ½ kg räkor istället)
1 gul lök
ca 30 rotselleri
1 msk tomatpuré
5 dl fiskbuljong
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
Häll ner kräftstjärtar på burk (jag hade två) och servera med en klick creme fraiché

Skala kräftorna/räkorna. Tärna rotsellerin och skiva löken. Fräs skalen i smör ett par minuter under omrörning. Tillsätt rotselleri, lök, tomatpuré och fiskbuljong. Koka i 20 minuter. Sila bort skal och grönsaker. Rör ut vetemjölet i lite mjölk. Tillsätt under omrörning. Häll i resterande mjölk och vispgrädde. Småputtra i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Ta av från värmen och lägg ner kräftstjärtar/räkor.



Gör inte som den historia jag hörde en gång.
Hon följde receptet och silade bort skal och grönsaker ner i ett durkslag som stod i diskhon, och hällde bort all soppgrund som hon just kokat rätt ner i slasken. Håll alltså durkslaget över en skål när ni häller av!!

Vilken ångest när man lagt ner lite jobb och jösses vad jag skulle skrattat (eller gråtit) när man upptäckte sin dumhet.

JUM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar